Marten Alkema

home   profiel   galerij   aktueel   exposities  

 

Nieuwe website www.martenalkema.nl

 

Kunst voor goed doel

HEERENVEEN 

Een tijdje terug werk ik benaderd om Stichting Milou te steunen door kunst beschikbaar te stellen voor een veiling. Deze veiling is tijdens een Benefiet diner op 26 mei in Golden Tulip Tjaarda in Heerenveen. In overleg is gekozen voor 2 pup art hondjes. Deze zullen worden gebruikt voor de veiling voor dit goede doel.

Op 12 december 2015 kreeg het 13 jarige toptalent Milou Bosscher een ongeluk tijdens de NK Trampolinespringen voor Clubteams. Haar nekwervels zijn daarbij besch...adigd, met als gevolg een dwarslaesie. Ze verblijft op dit moment in een revalidatiecentrum in Utrecht. Milou is strijdbaar en laat ook onder deze zware omstandigheden haar topsportmentaliteit en doorzettingsvermogen zien. Ze vecht voor haar kans om het beste uit haar situatie te kunnen halen, ondersteund door haar ouders en familie en vanaf nu ook door Stichting MILOU.

Stichting MILOU is opgericht door haar vader. De donaties worden gebruikt om haar behandeling in het revalidatiecentrum in Utrecht en alle aanpassingen die noodzakelijk zijn in haar dagelijks leven mogelijk te maken. Meer informatie op www.stichtingmilou.nl

 

 

 

Expositie kanselarij

LEEUWARDEN  In de Kanselarij waar ik een expositie deze zomer heb, is een filmpje gemaakt van de lokale LEO TV over o.a. mijn expositie.

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=3tOP7GRSbkc

 

 

Opdracht kunstkoe

HARLINGEN Het was leuke opdracht  om een liggende levensgrote kunstkoe op te knappen en in Mazl stijl te beschilderen. De koe was op het moment van binnenkomen in slechte staat. Deze heb ik eerst schoongespoten en van losse lagen ontdaan. Daarna een aantal lagen primer en de eindlaag gebroken wit. De basisvlekken gemaakt met een omberkleur en daarna in Mazl stijl geschilderd De opdracht is gegeven door galerie Iris Anders Mooi uit Woudsend.

 

 

Kleur in het WTC

LEEUWARDEN  Gedurende de maanden januari en februari 2016 hangen diverse schilderijen van mij in de kantoren van het WTC. Tevens staat nu voor onbepaalde tijd de nieuwste Pup Art in de publieke ruimte.

 

 

 

Nieuwe expositie

SNEEK  In galerie Bas10 in Sneek is van 18 december t/m 26 januari 2016 een groepsexpositie. De expositie heeft als thema Gedicht in Beeld. Ik doe er aan mee met het werk Viva la Vida. Het gedicht wat ik er bij heb gekozen is van Bert Schierbeek.

 

 

Galerie opgeheven

Vanaf november is de galerie opgeheven. Het seizoen is voorbij, en heeft niet voldoende respons voor een vervolg. Daarentegen zijn de voorbereidingen weer begonnen voor eigen exposities op diverse lokaties. De eerstvolgende expositie is op de Stenden Hogeschool in Leeuwarden.

Vanaf januari is het mogelijk om in het weekend (op afspraak) mijn aanwezige werk te bezichtigen op de OudeTrekweg in Harlingen (atelier en huisadres).

 

 

Schilderij geveild voor goed doel

HARLINGEN Zaterdag 6 juni jl. vond voor het derde jaar het benefietspektakel Live4Life plaats en was het Havenplein in Harlingen het bruisende toneel van muziek, dans, sport voor het goede doel. Voor de veiling had Marten Alkema een groot werk beschikbaar gesteld en bracht 700 euro op. De totale opbrengst voor het goede doel "Pijn bij Kanker" was 7000 euro.



 

Galerie Marten Alkema

HARLINGEN  Vrijdag 6 maart 2015 opent in Harlingen de nieuwe galerie van Marten Alkema. Aan de mooie Zuiderhaven is een doorlopende expositie te zien van eigen werk, maar ook van andere kunstenaars. Het adres is Zuiderhaven 53 in Harlingen.

Geopend vr en za van 13.00 tot 17.00 uur. De galerie is ook  geopend op afspraak tel. 06-22243842. Meer informatie over de galerie is te vinden op de website.

 

 

Art & Fashion in Drachten

DRACHTEN  Maandag 22 december gaat de expositie van start bij Elinga mode in Drachten. Gedurende 3 maanden zijn diverse schilderijen te bewonderen tussen de trendy mode. Elinga Mode is te vinden aan de Zuiderbuurt 30 in Drachten.

 

 

The Music Dog 2 in designwinkel Leeuwarden

LEEUWARDEN  De bekende designwinkel Eric Steenbergen uit Leeuwarden presenteert vanaf 7 december 2014 de Music Dog 2 De vorige die een jaar geleden aldaar werd gepresenteerd, was binnen een paar dagen verkocht.

 

 

 

Mazl naar Amerika

Naar aanleiding van mijn expositie in het Pulitzer in Amsterdam is er een werk verkocht. De nieuwe eigenaar is een architekt uit Dallas. Fransastic uit Zeist verzorgt het hele traject zodat het werk netjes in Amerika aankomt. Het doek heet "Fly me to the Moon", heeft een afmeting van 120x150 en is uit 2012.

 

 

 

 

Art,  Wine and Dine

Kom, geniet en laat je verrassen op zondag 23 november 2014.  Dan staan de deuren van de voormalige Douwe Egberts fabriek, Slachtedijk 9 te Joure wagenwijd voor u open, van 11-17 uur. 

Antoon van Wijk, Marten Alkema en Fransje Versloot zullen hun nieuwste werken aan u tonen. Maar niet alleen dat. Sits for Women zal o.a. haar nieuwe collectie shawls, plaids en tassen tonen. Dit alles onder het genot van livemuziek, een hapje en een drankje verzorgd door de Wijnen van Houke uit Sneek en Amsterdamsebosbizz.

Als afsluiting van deze dag kunt u zich inschrijven voor een verrassingsdiner verzorgd door het kookteam van Amsterdamsebosbizz. Samen met de kunstenaars kunt u genieten van dit 3 gangen diner voor slechts eur 22,50 p.p.

 Voor meer informatie, of het aanmelden voor het verrassingsdiner:

Fransje Versloot 06 10 323 891

info@fransjeversloot.nl

www. fransjeversloot.nl     

 

 

 

 

Harlinger Courant

HARLINGEN In de vrijdag editie van de Harlinger Courant stond op 15 maart 2014 een interview, geschreven door Ubbo Postuma.

 

Marten in Kultuuragenda

LEEUWARDEN  De expositie in het WTC komt in de kultuur agenda van Omrop Frysland. Van woensdag 26 februari t/m vrijdag 28 februari wordt de reklame op televisie getoond. De uitzendingen zijn tussen 17.00 uur en 24.00 uur.

 

Maatje groter

HARLINGEN  Vanuit het bedrijfsleven kwam de vraag of ik een groter doek wilde schilderen voor een publieke ruimte. Het doek wordt 3x2 meter en zal een vrolijk en kleurig wandobject worden.

 

 

Expositie WTC Westcordhotel van start

LEEUWARDEN  Eind januari 2014 is de expositie in het WTC Westcordhotel in Leeuwarden van start gegaan. Er zijn in totaal 16 werken te bewonderen, inclusief de nieuw gelanceerde Pup Art. Het hotel is dagelijks gratis te bezoeken.

 

 

PupArt

HARLINGEN  De Music Dog heeft een vervolg gekregen. Deze keer een XL uitvoering van de Magis Too Puppy. Er is een nieuwe benaming voor deze beschilderde honden bedacht. De honden gaan nu door het leven als PupArt.

 

 

Marten op facebook

HARLINGEN  Vanaf heden is Marten Alkema ook te vinden op facebook met een bedrijfspagina.

 

 

 

The Music Dog in designwinkel Leeuwarden

LEEUWARDEN  De bekende designwinkel Eric Steenbergen uit Leeuwarden presenteert vanaf medio december 2013 de Music Dog van Marten Alkema. (De Music Dog is inmiddels verkocht, bezichtiging tot 31 december, )

 

 

Nieuw projekt " The Music Dog"

HARLINGEN  De bekende designhonden van Magis Puppy waren de aanleiding voor Marten om deze te beschilderen. Tijdens het schilderen kwam het idee om er een Music Dog van te maken.

 

 

 

Oranjehotel tijdelijk meer kleuren

LEEUWARDEN  Van 27 augustus t/m 27 november 2013 is in het Oranjehotel in Leeuwarden een kleurige expositie te bewonderen. Naast ouder werk is er ook recent werk aanwezig. De expositie is vrij te bezichtigen. Deze expositie, in wat het hotel noemt "Pips Gallery", is een initiatief van Art Connection Expo.

 

 

 

Pulitzer Amsterdam van start

AMSTERDAM  Woensdag 31 juli is de groeps expositie van start gegaan in de Art Gallery van het Pulitzer hotel in Amsterdam. De Art Gallery is een drukbezochte spot in het hotel. Naast veel binnen- en buitenlandse toeristen wordt het hotel goed bezocht door bekend Nederland. Tijdens het inrichten van de expositie werd Rene Froger gesignaleerd in de Art Gallery. De expositie duurt tot 30 september.

 

 

 

Marten op YouTube

Op het videokanaal YouTube is een nu presentatie van Marten zijn werk te bewonderen. De muziek is van de zigeunerband Parne Gadje. Dit de het genre muziek waarbij de meeste schilderijen tot stand komen. Het is de bedoeling om in de toekomst meerdere filmpjes en presentaties online te zetten.

 

Achmea toren met een kleurtje

LEEUWARDEN  Op de begane grond van de Achmeatoren is gedurende de maanden april, mei en juni 2013 een presentatie van de kleurige  kunst van Marten Alkema te zien. Door de week is het behoorlijk druk. Het kantoorpersoneel van Achmea was blij verrast, maar ook de toeristen die in de hal terecht kunnen bij het VVV kunnen genieten van de kunst.

 

 

 

Huis en Tuinbeurs 2013 groot succes

LEEUWARDEN  De huis en Tuinbeurs is een groot succes geworden. Na 4 dagen exposeren was het duidelijk dat de kunst van Marten Alkema zeer goed in de smaak viel. Naar aanleiding van deze beurs zijn de eerste afspraken gemaakt om "proef" te hangen. De aktie van de beurs was een mooie korting op de aanschafprijs en geheel gratis 14 dagen de kunst thuis hangen voordat er een beslissing gemaakt wordt over aankoop.

 

 

Expositie in vernieuwde praktijk Fysiotherapie

HARLINGEN  Op de Rozengracht is t/m februari 2013 een expositie te zien van Marten Alkema. Hij exposeert hier een zestal grote werken die zich heel goed vermengen in de mooie vernieuwde, maar vooral kleurrijke fysiotherapie. De fysiotherapie is dagelijks geopend van 08.00 tot 18.00

 

 

 

Drukte in Blokhuispoort Leeuwarden

LEEUWARDEN  In het weekend van 3 en 4 november 2012 was het een gezellige drukte tijdens de open atelierdagen. Veel bezoekers kwamen bij de schilderijen van Marten Alkema kijken en namen een gratis kunstkaart mee.  Ondanks dat met de 600 bezoekers het minder druk was dan vorig jaar, was het een geslaagd weekend.

 

 

Open galerie weekend Galerie Zofier een succes

NIEUWESCHOOT  Het opengalerie weekend wat gehouden werd van 12 t/m 14 oktober 2012 is een groot succes geworden. Meer dan 600 bezoekers kwamen langs om de tentoongestelde kunst te bewonderen. Het ingebrachte werk van Marten oogstte veel waardering, mede door de uitstekende manier van presenteren. Alle lof voor Marc en Alice van galerie Zofier.

 

 

 

Expositie galerie Kesk-Art

WORKUM  In galerie Kesk-Art is tijdens de maanden juni, juli en augustus 2012 een expositie te zien van Marten Alkema samen met een aantal andere kunstenaars. Deze fraaie en druk bezochte galerie bevindt zich pal tegenover het Jopie Huisman museum. De galerie is in het voorjaar geopend door Hans Wiegel.

Galerie Kesk- Art is nu ook officieel dealer van Marten Alkema zijn kunstwerken. Bij verkoop kan er gebruik worden gemaakt van de kunstkoop regeling.

Meer informatie en tijden van opening zijn te vinden op www.kesk-art.nl

 

 

 

 

 

Scandinavië tour

De expositie in Kopenhagen was een groot succes. Mede door alle enthousiaste reacties van de Scandinaviërs is door Anne de Vries van Bubble Projects besloten om de expositie voort te zetten in Zweden. Het Hilton hotel in Malmö was blij verrast met de kleurige schilderijen uit Harlingen. De expositie in Zweden duurt tot begin april 2012.

 

 

Nieuw projekt

Na jaren op papier en schildersdoek te hebben geschilderd is Marten een nieuw projekt begonnen. Hij is de uitdaging aangegaan om (wand) kleden te gaan beschilderen. Dit vereist weer een andere aanpak om deze ruwe ondergrond te veranderen in een kunstwerk.

 

 

Bron: Harlinger Courant vrijdag 28 januari 2012 door Ubbo Postema  

HARLINGEN – De Harlinger kunstschilder Marten Alkema gaat exposeren in het buitenland. Na eerdere exposities te hebben gehad in met name het noorden van Nederland, is het voor hem een uitdaging om nu in het buitenland te mogen exposeren.  Het internationaal opererende “Bubble project” organiseert in Kopenhagen een vernissage met meerdere kunstenaars uit Nederland.

Marten Alkema is een expressieve schilder die schildert vanuit de emotie. Karakteristiek voor de schilderijen zijn de sterke kleuren. Hij begint altijd zonder uitgewerkt plan. Het werk ontstaat op het doek. De lijnen die de composities bepalen hebben vaak een grillig verloop. Zijn aanpak verraadt de grote waarde die de kunstenaar hecht aan vrije expressie. Dit vereist concentratie en het kunnen loslaten van eventueel vooropgezette gedachten en ideeën.

De schilderijen van Marten hebben een eigentijdse stijl, met een balans tussen abstract expressionisme en CoBrA. Hij gaat daarbij telkens de uitdaging aan om - soms heftig, dan weer subtiel - met kleur licht te creëren in een eigen wereld.

De expositie is gedurende de hele maand februari te bewonderen in het Hilton Hotel van Kopenhagen.              

 

 

 
Kunst huren

Bedrijven, instellingen en particulieren kunnen in aanmerking komen om kunst te huren. De nieuwste werken kunnen (nog) niet verhuurd worden i.v.m. lopende exposities.

De huur bedraagt 10% van de kostprijs per half jaar. Er kan ook per kwartaal gehuurd worden. Genoemde prijs is inclusief 21% btw.Bij aanschaf wordt de huur in mindering gebracht.

 Voor meer informatie en de voorwaarden bel 06-22243842 of info@mazl.nl

 

 

Verhuur expositiepanelen Mazl Expo

Vanaf oktober 2011 is er de mogelijkheid om vrijstaande expositiepanelen te huren. Het is gebleken dat er wel degelijk behoefte is om tijdelijk extra wanden te plaatsen. Hierbij denken we aan kunstroutes, exposities in kerken of buurthuizen, tehuizen en gemeentes.

Meer informatie over het huren, foto's en prijzen op Mazl Expo

 

 

Etalagekunst

HARLINGEN Op de Lanen is momenteel een expositie in de etalage op nummer 79. Een aantal werken sieren de etalages van de voormalige zeilmakerij.De expositie duurt zolang het pand nog te koop staat. (inmiddels afgelopen)            

 

 

Kunst in school Leeuwarden

LEEUWARDEN De Aquamarijn in Leeuwarden heeft nu ook kunst aan de wand. De keuze voor Mazl Art is een toegevoegde waarde voor de mooie school in de wijk Bilgaard. De Aquamarijn is een christelijke lagere school voor speciaal onderwijs.

 

Kuppel heeft ook Mazl

OOSTERWOLDE  Machinefabriek Paul Kuppel BV heeft onlangs een aantal kunstwerken van Mazl Art aan de wanden gekregen. Op de foto een groot werk wat prachtig kleurt bij het interieur.

 

Mazl Art in stadslogement Almenum

HARLINGEN  Aan het stadshotel van Harlingen zijn meer dan  twintig kunstwerken uitgeleend. De schilderijen van Marten  Alkema kleuren de 10 appartementen voor een periode van 4 maanden. Bezichtiging is niet mogelijk. Een appartement boeken voor een overnachting is overigens wel mogelijk.

Meer informatie stadslogement op www.hotelalmenum.nl

 

Opening expositie Oosthem

OOSTHEM  Zondag 29 augustus 2010 werd de nieuwe serie Papotage van Marten Alkema aan het aanwezige publiek voorgesteld. Totaal twintig schilderijen kleurden de mooie galerie van Familie Wevers. De muziek werd verzorgd door SACHT.

(foto Berry Buitink)

 

Expositie Grote kerk Harlingen

HARLINGEN  Zondag 18 juli 2010 was de opening van een 3 weken durende expositie in de grote Kerk van Harlingen. Deze groepsexpositie was de tweede in rij die werd georganiseerd door Doet Veldhuis en Cees van der Tent. Een twaalftal kunstenaars uit Harlingen en omgeving brachten hun werk in.

Marten had 3 schilderijen uit de nieuwe serie Papotage ingebracht. De expositie werd geopend door Mevrouw Scheffer.

(foto Sake van der Sluis)

 

Opening expositie Galerie DV

HARLINGEN  Zondag 1 november 2009 was het een gezellige drukte in Atelier DV. Daar werden de nieuwe serie schilderijen van Marten gepresenteerd. De opening werd verzorgd door de Leeuwarder kunstenaar Beb Mulder die op zijn geheel eigen kleurrijke manier de schilderijen toelichtte.

( foto Sake van der Sluis )

 

Marten op televisie

LEEUWARDEN   Zaterdag 11 april 2009 werd in het Fries Museum een 2e ronde gehouden van kunstwedstrijd het Vierkante Ei. Dit is een door de Volkskrant gehouden beeldende kunstprijs voor amateurs. De reacties op Marten zijn ingebrachte schilderij waren zeer goed. Omrop Fryslan was aanwezig om te filmen. Naast een verslag van die dag is er een interview met Marten over zijn kunstwerk.

Bekijk aflevering

 

 

 

Opening expositie in t'Heerenlogement op 18 mei 2008

De muziek voor de opening was verzorgd door Familie Bekema. Vader en dochter speelden Ierse liederen die de opening zeker tot een succes maakten.  (luisteren)

 

                  

                                                                

  Foppe de Haan heeft Mazl.

HEERENVEEN Een spinning marathon in Sportcentrum Balans met als doel zoveel mogelijk geld bijeen te brengen voor het Foppe Fonds. Na een succesvolle en zeer gezellige dag is er een groot bedrag bijeengespind. Foppe de Haan was er een groot deel van de dag bij aanwezig en heeft ook zelf een tijd op de fiets doorgebracht. Na afloop werd door de Familie Zuid van Balans iedereen bedankt voor de sportieve prestaties en werd Foppe in het zonnetje gezet, door het aanbieden van een bloemetje en een kunstwerk van Mazl Art.

 

 

Bron: Heerenveense Courant  16 oktober 2007  door Jurjen K. van der Hoek

Goed leesbare abstracte taal van Mazl Art                                                            

HEERENVEEN- De schilder Marten Alkema maakt onder zijn artiestennaam Mazl indrukwekkend kleurend abstract werk. In de Heerenveense sportstudio Balans houdt hij deze maanden een expositie. Het getoonde werk wisselt op gezette tijden, omdat Alkema veel in stock heeft om te laten zien. Het lijkt hem gemakkelijk af te gaan om de materie op het doek te smijten. Maar een abstract werk componeren is geen eenvoudige bezigheid. Iedere veeg van het paletmes en elke streek van de kwast staan afgewogen in het vlak. Zelfs de druppels verf, achteloos van het penseel gespetterd, balanceren in de uitdrukking. niets is zomaar per ongeluk aanwezig. Alle is overdacht en sprekend.  

Er is geen gelijkenis met een bestaande figuratie. Het is een nieuw bedacht en in de ruimte op het doek gezette expressie. De impressie van die inspiratie is expressief in beeld gebracht. Het bloed, het zweet en de tranen om het werk tot stand te brengen is zichtbaar tussen het pigment. Zo lijkt het de moeiten van zichzelf in het zweet zettende sportman te spiegelen. In zijn werk schuwt Alkema de kleur zwart niet. Zwart is, net zoals de tegenhanger wit, eigenlijk geen kleur en wordt daarom door de meeste kunstenaars als toonzetting gemeden. Door het echter wel te gebruiken klinkt het in het beste Mazl werk de versimpeling van de Cobra-groep. De vlak- ken zijn robuust en stoer neergezet. Hier en daar krast hij als accent de huid open. Zo ontstaan levendige com- posities, die spontaan ogen. In serie maakt Mazl kleine werkjes als tegels aan de wand. In een vormgeving die lijkt op lettertekens die het midden houden tussen het oude runenschrift en Chinese tekens. Met ongemengde kleur in zwart op wit spreekt het boekdelen. Het is welsprekend werk hoewel het nietszeggend schijnt te zijn.

Wanneer in de verf wordt geroerd beroerd de schilder minder de gevoelige snaar. Wel is het gevecht met materie en emotie hierin meer duidelijk zichtbaar. Door op voet van oorlog te staan meet kleur en figuratie spat de verf alle kanten op. Mazl probeert in deze kolkende massa het hoofd boven water te houden, maar dat lukt hem maar amper. Weer op het droge maakt hij in status van rust zijn betere werk met uitstraling en verhaal. Er is geen aansprekende figuratie in Mazl Art. De kracht zit in de dialoog, omdat de compositie open is en gemakkelijk toe- gankelijk voor de toeschouwer. De abstracte taal is goed te lezen ook zonder de woorden te kennen.

Dans van de Tango

 

 

Bron: Harlinger Courant  28 september 2007  door Maria van Sterkenburg

"Als ik schilder gaat het er heftig aan toe"

HARLINGEN - In de bibliotheek in Harlingen exposeerde een Harlinger kunstenaar. Het werk dat daar hing viel op door expressie en veel kleur. Marten Alkema van Mazl Art is de maker van alle doeken. We zochten hem op aan de Oude Trekweg in zijn moderne woning boven het schildersbedrijf Alkema.

De deur gaat spontaan open. "Marten is nog maar net thuis van zijn werk en komt er aan", zegt de vrouw des huizes. Meteen roetsjt Marten Alkema de trap af. Op de benedenverdieping staat er een kantoordeur open. "Die ruimte heb ik speciaal ingericht voor mijn schilderijen", zegt hij enthousiast. We lopen rond langs zijn doeken. Marten is huisschilder van beroep, maar sinds een aantal jaren kan hij al zijn inspiratie ook kwijt op het witte doek. De 46-jarige autodidact schildert en tekent nog niet zo heel lang. Drie, vier jaar, dan houdt het wel op. "De tijd was waarschijnlijk daar". Naast hem aan tafel zit zijn vriendin Helga van der Sluis. "Zij is mijn inspiratiebron", zegt hij terwijl hij haar even bij de hand pakt.

Achter de tafel aan de wand hangt een van de vele doeken die in het pand hangen, met de toepasselijke naam "Waddenstroom". Op de vraag of hij als geboren Harlinger geïnspireerd wordt door het wad is er een duidelijk antwoord. "Nee, zover denk ik niet eens, het is zonder denken iets doen, intuïtieve kunst". Het zijn zoveel dingen die samen komen in mijn hoofd en als het dan zover is dat ik ga schilderen stijgt de spanning. Adrenaline, dat is het zegt de gedreven schilder. Ik zorg dat alles klaar staat in het vertrek waar ik schilder. Ik ben dan het liefst alleen en ben rusteloos, ik leef er erg naar toe. Er branden twee lampen, meer licht heb ik niet nodig en het doek ligt op de grond. Het kan tien uur in de avond zijn als ik losbarst met de kwast voor de eerste streken. Daarna gebruik ik materiaal, een rubber plamuurmes van het dagelijks werk waar ik de acrylverf in sneltreinvaart mee op het doek aanbreng. Als ik schilder gaat het er heftig aan toe. Drie, vier uur later ben ik klaar, dan is het hemd wel nat! Ik wil het werk nog wel eens een weekje laten rusten en daarna nog iets veranderen. Maar langer dan drie weken ben ik er nooit mee bezig, anders gaat het gevoel er uit.

Om de hoek in de huiskamer hangt een tweeluik. "Toen het schilderij klaar was bedacht ik de naam Mazurka, een soort dans, waarschijnlijk ontstaan omdat Helga en ik samen veel muziek maken. Zij speelt trekzak en ik speel accordeon". Dus ergens komt er toch inspiratie vandaan? "In die zin wel. Een grote inspirator is ongetwijfeld de kunstenaar Gerriet Postma uit Groningen. Een aantal jaren geleden lag hij met een schip, waarvan hij de zeilen had beschilderd, voor Galerie de Vis. Die man wilde ik ontmoeten en het klikte meteen. Zijn werk en enthousiasme laten me eigenlijk niet meer los. Een half jaar na die ontmoeting was ik nog met hem bezig. Hij werkt gevoelsmatig en dat spreekt mij ook aan". Leuk vindt Alkema het niet als men zegt "je werk lijkt op Brood, Appel of dichter bij huis, Roos. "Het is mijn werk, hooguit de werkmethode of stijl komen overeen. Trouwens ik ben een bewonderaar van Jan Roos die al zolang aan de weg timmert.

Een enkele keer schilder ik een werk over. Zo is een van mijn mooiste werken ontstaan. In de zomermaanden kom ik er niet aan toe om te schilderen, vanwege mijn dagelijkse werkzaamheden maar langzamerhand begin ik er weer naar toe te leven. Ik heb me voor "Het Vierkante Ei", een amateurkunstprijs voor Nederland opgegeven met een van mijn doeken "de zwarte zigeuner". Toen het werk klaar was zag ik er een zwarte zigeuner in. Ik draaide het stuk een aantal keren en ineens was hij daar. Vanaf dat moment blijft dat beeld bepalend, hoe je het ook wendt of keert. Het is altijd spannend wat er uit tevoorschijn komt, wat ik er in zie. Maar in de eerste plaats moet de compositie klikken. Ik ben duidelijk gefascineerd door de Cobra-groep en geïnspireerd door een aantal moderne kunstenaard van deze tijd. Ruw en toch precies met de voortdurende drang eens het ultieme schilderij te mogen maken.

Ik noem het Mazl Art omdat ik vindt dat ik geluk heb. Zo voelt het. Ik doe zoveel leuke dingen: muziek maken, tekenen, schilderen, mijn werk. En van het een komt het ander. Momenteel exposeer ik in Sport en Lifestyle Center Balans in Heerenveen. Er staan inmiddels al weer wat nieuwe boekingen voor volgend jaar, het Heerenlogement en de Batting. Het werk hoeft echt niet verkocht te worden, maar als het dan toch gebeurt kan ik er soms met moeite afstand van doen. Aan de andere kant doet het me wel wat als ik ergens kom en er hangt een schilderij van mij, dat is dan weer zo dubbel, verzucht hij.

"De naam Alkema en kunst liggen dicht bij elkaar. Als je op het internet kijkt sta je versteld, er zijn zoveel mensen met deze naam die iets in de kunst doen. Of het allemaal familie is, weet ik niet. Wel dat mijn vader een verdienstelijk schilder was. Hij maakt realistische doeken, maar spreekt ook zijn waardering uit over mijn werk. Samen gaan we er op zondag wel eens op uit om kunst te kijken in Harlingen. De enige dag dat het mij uitkomt. Wij delen de liefde voor de schilderkunst zonder meer. Ook mijn broer en zus zijn enthousiast. Het zit toch ergens in de genen, je tovert het echt niet zomaar ergens vandaan. Ik weet het, er is nog een lange weg te gaan, maar ik popel alweer om te beginnen. Ik wacht maar weer af wat er dan tevoorschijn komt".

 

Waddenstroom

 

 

MOude Trekweg 98 Harlingen          KvK 01077135          mazl@xs4all.nl          06-22243842          bezoek alleen op afspraak